155. Groep broeders met directeur Hermus

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Jan Keizer. je hebt hieronder het duidelijk goed geschreven, en gaat over de pension van de Broeders in het verleden jaren. Dus denk ik dat iedere broeder heeft geen recht, als hij 65 jaar wordt met de pension gaat. omdat toen de broeder op de dag was geprofest en eed afgelegd over zijn het werk, naastenliefde, behulpzaam, enz. tot van zijn het leven eindigen. En mocht hij ook geen geld in de zak. Bijvoorbeeld als de broeder op ivd werkzaam was en wordt de salaris uitbetaald aan de adminstratie van de Gongregatie der Broeders. En dan wordt verwerkt van het geld voor de onderhouden en sparen ( op de Bank van Katholieke Instellingen). Toen in 1950 het heilige jaar in Rome wordt het veranderd voor de alle kloosterlingen die mochten ze wel het geld in de zak, maar moesten ze ook met de overste overleggen over welke doel van het geld. In 1957 begon in Nedereland voor de wettelijke de iedere Nederlanders de recht op de uitkering Van A.O.W. = ( Algemene Ouderdom Wet) Dus natuurlijk de Broeders hebben ook de recht op van de uitkering A.O.W. En dan nu laatste jaren in rond 1990 mogen alle broeders het geld in de zak (zakgeld). Maar Behalve de kloosterlingen Trappist, Monniken, Norbijenen mogen geen geld aannemen en gebruiken door hun vast eed hebben afgelegd dat kan niet meer veranderen. Zoals bij de Monnikenklooster waar daar ze mogen niet elkaar praten, maar wel elkaar gebaren en vingerspellingen maken met zonder stem.
Vroeger het bekende de persoon Abbe De Epee voor de eerste aan de doofstomme meisjes heeft onderwezen met in het gebruik van de vingerspelling van letters A tot met Z
die wordt overgenomen van de Monniken. Op ivd hebben een paar Broeders en Zusters hun de vingerspelling met de dove leerlingen onderwezen. ( Br Cesarius en Br Corsinus, Zuster Jacobina en Zr Rosa).
De bovenfoto staat het bord wat er op over de Zilveren Jubileum van Br Vranus (schoenmakerleraar) en achter van Br Vranus rechts (schuin hoofd) Br Chrijsologus en links van hem Br Judocus. De naast van Mgr Hermus de links Br Overste Hermengild. en de andere broeders hun de namen weet ik niet. De foto die heeft opgemaakt op nieuwe ivd in rond 1920.
Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

Diana

Ik kan je iets vertellen over de broeders, maar ik ken ze helemaal niet, behalve helemaal rechts voorste rij is volgens mij broeder Otgerus. Vermoedelijk was één van de broeders 25 jaar broeder, vandaar zilveren jubileum. Ik denk de broeder midden achter de bord.

Broeders, orde van Onze Lieve Vrouwe Ontbevlekte Ontvangenis, hadden gelofte en eed afgelegd. Ze moesten gehoorzaam zijn en als ze een bepaalde opdracht kregen van algemene overste uit Maastricht, dan waren ze verplicht om ze uit te voeren. Dat deden ze uit liefde en niet om geld. Volgens strenge regels mochten ze geen geld in de zak hebben. Ze moesten heel sober en eenvoudig leven. Vele broeders hebben jarenlang gewerkt op IvD en ze mochten niet weigeren om daar mooie en zware taak te kunnen vervullen. Stel je eens voor dat een van de broeders toch graag geld (zeg maar zakgeld) wil hebben, dan kan hij aan de deur van de kamer van broeder Overste kloppen en vragen om iets te kunnen kopen, bijvoorbeeld sigaretten of sigaren of iets anders.... Of ze op 65 jarige leeftijd gingen of moesten stoppen, mochten ze zelf bepalen wanneer ze wilden stoppen. Er waren nog al veel broeders die liever door werkten. Natuurlijk hadden ze recht op AOW uitkering maar werd alles geregeld door broeder Overste.

Jan Keizer

diana en willem
11 jaar geleden

Hoi lezers,
Ik zie de oude foto van vroeger. Ik zie veel oude broeders op de foto.Veel oude broeders werkten vroeger wel op het ivd. Maar ze waren al oud. Moesten ze als oud broeders vroeger op het IVD verplicht werken? Hadden ze vroeger wel pensioen?? of niet?

Diana en willem

Maak jouw eigen website met JouwWeb