163. Modern Sinterklaas en zwarte pieten

1
Jan Renkens als moderne sinterklaas

2
V.l.n.r. Leo Quintes, Ad Verberg, Jan Renkens, George de Beer en Theo Bauer (ov)

3
V.l.n.r. George de Beer, Jan Keizer, Leo Quintes en Ad Verberg

4

Toen ik vier jaar oud was (1952) was, werd bij jongens- en meisjesafdeling elke jaar Sinterklaasfeest georganiseerd door broeders en zusters. Zelfs grote jongens die niet meer in Goedheilige man geloofden, waren verplicht om erbij te zijn. Iedereen zat in de grote toneelzaal. De kleintjes zaten voorin en de groten achterin. Ik weet nog heel goed dat br. Theobertus duidelijk heeft gezegd: Niemand mag vertellen wie Sinterklaas en zwarte piet is, anders krijg je van mij flink op de donder! Br. Hildemar of Br. Acharius speelden als sinterklaas en br. Carloman of br. Leodolf zwarte piet. Vele grote jongens vonden erg leuk om sinterklaas en zwarte piet goed te bekijken en zich afvragen wie dat waren en natuurlijk durfden ze hardop niks te zeggen!

Bij de groep van Br. Hildemar op slaapzaal (Blauwe Zaal) stonden elke avond een schoen klaar onder de stoel naast bed. Als iedereen sliep, deed br. Hildemar of br. Radulfus enkele snoepjes in de schoen, soms bij ondeugende jongens gewoon roe!!!

Op 5 december waren de ramen van de speelzaal naast filmkamer dichtgeplakt met oude kranten, want daar lagen leuke kadootjes klaar op tafel. Alles gesorteerd en verspreid over langwerpige tafels met namen erop. Na bezoek van Sinterklaas mochten kleine jongens naar de zaal om hun kadootjes te bewonderen en meenemen.

Rond 1965 zag br. Theobertus in dat het belachelijk was om de grote jongens naar toneelzaal te sturen om Sinterklaas te verwelkomen en had tegen zijn jongens gezegd dat ze zelf mochten verzinnen om leuke suprise-avond te organiseren. Enkele jongens o.a. Jan Renkens, Theo Bauer, Theo Quintes, George de Beer en Ad Verberg hadden leuke idee en zo ontstond leuke Sinterklaasavond bij de grote zaal bij Br. Theobertus. Zo droegen ze rare kleren! Tijdens supriseavond was er een quiz. Vragen stellen en antwoorden geven enz. We moesten hierom lachen en br. Theobertus vond alles best en goed en als het maar gezellig was. Ja hoor het was gezellige avond en goed geslaagd en veel beter dan elke jaar in de toneelzaal zwijgend achter zitten.

Bi foto 3: kreeg ik leuke prijs, want ik had behoorlijk veel punten gehaald.

Bij foto 4: Hier stond ik als hulpje van Sinterklaas in de zaal van br. Theocritus. De groep kreeg onverwachts bezoek van Sint en Piet....

Jan Keizer

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Wim Heerschop
11 jaar geleden

Jan, wat jij in het begin zegt over Sinterklaas, klopt helemaal. Wij gingen ook gissen wie Sinterklaas was en wie zwarte Piet. Meestal was Sinterklaas Broeder Acharius of Broeder Archangelo en zwarte Piet was Broeder Leobert of Broeder Leodulf.

Tot aan het vertrek van ivd moesten wij altijd meedoen.
Pff wat een gedoe.

Wim

Maak jouw eigen website met JouwWeb