216. Groep jongens voor IvD gebouw

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Rene, wat een verhaal wat je hieronder schreef met uitgebreide detail. Zo kan ik het niet maken, zoals je doet. Ik hou het liever beknopt en duidelijker taal voor dove lezers. Wat je schreef over de retraite's van oud-leerlingen, eerst op Pinksterdagen en later tijdens de zomervakantie van kinderen, omdat de arbeiders meer verlofdagen hebben gekregen en eerder niet. Het klopt ook dat de retraitedagen voor mannen als vrouwen heel strak en streng waren. Heel veel bidden en heel veel preek en ook zwijgplicht. Mannen om de twee jaar in oneven jaartal en bij de vrouwen even jaartal en zo kon je gemakkeijk onthouden. Ondanks dat driedaagse strenge retraite was de opkomst toch wel groot geweest gezien de foto hierboven. Ik ben voor het eerst naar de driedaagse retraite gegaan in 1957 nogal beetje streng als eerst, want wij moesten in die tijd ook met de rozenkransgebed op de speelplaats rondgelopen en aan de deuropening stonden Mr.v. Lierop en Br. Theobertus en Corsinus om ons in de gaten te houden dus geen gebaren maken tijdens bidden en er was ook veel gepreek, H. Missen en lof. Op de zaterdagavond werd een reliieuze filmverhaal gedraaid en dat vonden velen erg saai en konden wij verder rustig wat beperkt drinken. Twee jaar later in 1959 werd het soepeler, geen rozenkransgebed op speelplaats en minder zwijgen en preken en werden wij steeds vrijer omdat die ultra-conservatieve Mr.v. Lierop al vertrokken was en Mr.v. Eijndhoven nam de gehele leiding over. Het mooiste driedaagse retraite was het in 1973. Toen vierden wij op een zaterdagavond een groot feest in de meisjesspeelzaal, ter gelegenheid dat Br. Theobertus 40-jarig jubileum op het instituut en dat zullen wij nooit vergeten. Wij hadden veel meer plezier, veel lachen en ook veel oude koeien uit de sloot halen dan bidden en preken en dat werd steeds beperkt. Later werd er een tweedaagse bezinning gehouden voor iedereen van beperkte leeftijd of jaar van vertrek voor mannen als vrouwen en echtparen.
Retraite-dagen anno 2013 zal het zeker niet meer passen en uit de tijd geraakt.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Hallo Jan Jonkman en Frans van Rijn. Eindelijk reageer ik hierover de foto de hele groep van de afgezwaaide dove leerlingen die de foto was genomen op Zondag 16 Augustus 1943 na de sluiting van de retratie. Boven bij de deuropening stond de links Mhr v Uden en achter van hem stond Mhr v Lierop en midden van de boventrap stonden 4 Broeders zijn Tatianus, Rupertus, Alcuino en Otgerus. En vooraan de zittende Br Servus. Nog mij wel herkende de namen van paar leerlingen. Vooraan zittend van links naar rechts ??? - ??? - Wim Beerens uit Vught - ??? - ??? - Kees van der Voort uit Lisse.
De hele groep leerlingen als ze nog leven waren 92 jaar en ouder. In 1943 was Rene 15 jaar, Frans 12 jaar en jan 8 jaar allebeiden nog op ivd verder onderwezen.
Hoe was de retratie begonnen? Toen de vroeger in 1828 voor de eerste 4 volwassen doofstommen in het dorp Gemert hadden geleefd en onderwezen door Mgr M van Beek. Van te voren de enige mensen dachten dat de volwassen doofstommen waren hun minder verstand- veemogen, zoals in Parijs het hooggeleerde Abbe Charles Michel De L' Epee heeft ook duidelijk geschreven over het leven van de doofstom kon wel en goed op de doven- school leren met het gebarentaal en vingerspellingen dit gebeurde was in 1760 voor de eerste Dovenschool ter wereld te hebben opgericht. Tenslotte de eerste doven- instituut in Groningen 1790 werd opgericht door hooggeleerde prof Henri Daniel Guyot. En later in 1840 werd R.K. Instituut voor Doven " Nieuw Herlaer " in Halder ( Gemeente St Michielsgestel ) Daar wordt het verpicht de Godsdienstig onderwezen. Vooral de diepgelovige Mgr C Tewrwindt de directeur van ivd bleef van zijn tot hoge leeftijd de Goddienstig aan de Doofstommen leerlingen heeft onderwezen. Zoals iedere dag was van uur tot uur volgens de strikte regels van de zogenoemde dagorde ingedeeld. Deze dagorde zag er rond in 1900 voor de Brorders, Zusters, Jongens en Meisjes als dag volgt vanaf iedere dag van s'morgens om 04.30 tot de s'avonds om 21 .00 uur. Zo schreef Br Agapitus in 1944, terwijl hij terugblikte op zijn jarenlang verblijf in Nieuw Herlaer.
Ook begon de directeur Terwindt in 1883 met de jaarlijkse bezinningsdagen voor mannelijk oud-leerlingen. Zij mochten tijdens Pinksteren in die tijd hun enige vakantieperiode enkele dagen terugkomen naar het instituut, om daar in retratie te gaan. Wegens zijn buitengewone bezorgdheid voor het zedelijk welzijn der meisjes was hij er niet toe te bewegen ook de vrouwelijke oud-leerlingen een vakantie toe te staan enhen met Pinksteren in Nieuw Herlaer te ontvangen.
Onder de directeurschap van Mgr A Hermus de periode-jaar 1910 tot 1940 was zeer streng. Enid Juli/Augustus worden de retratie voor de afgezwaaide Dames leerlingen gehouden op ivd voor 3 dagen, daarna in Midden Augustus voor de afgezwaaide Heren leerlingen voor 3 dagen. Later wordt gewijzigd van het jaren de evengetal
voor de Dames oude-leerlingen en onevengetal voor de Heren oude-leerlingen. Ik ben voor de eerste keer aanwezig in 1947. Op de vooravond voor de retratie waren de elke oude-leerlingen op ivd aangekomen en volgende dag na de ochtendontbijt moesten ze in stilte met hun gebed met de rozenkrans op de speelplaats rond liepen. De ingang van 3 deuren stonden de 3 broeders zijn Corsinus, Alcuino, Theobertus en Mhr v Lierop van zijn in het oog houden. De grote en kleine speelzaalen zijn gesloten. Na de hoogmis elke half uurtje onder de preek door de ptiesters zijn J van Overbeek, A v Lierop en A v Uden. En na de middagmaal moesten ook in stilte met hun gebed met de roenkrans op de speel-plaats en paar half uurtje preek en dan naar de Lofgebed. nadien wordt
vrijgesteld nasr de ontspanningen. En volgende dag in voormiddag hetzelfde als de vorige tot na de Hoogmis de gezegende met de Monstrans dat willen hebben gezegd de afsluiting van de rertratie en gingen de oud- leerlingen naar het hoofdgebouw van ivd voor de foto ter herinnering te bewaren. In rond 1958 de retratie nog vlotter en meer vrijheid en ontspanning. In 1977 was voor het laatste de retratie op ivd en wordt het geschoven naar de bezinnings
dag in het Klooster bij de Zusters in Nuland. En dan nu geheel verdwijnt. Het was wel jammer!!!! Rene van der Veen.

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Frans, je beschrijving over deze tweejaarlijkse retraite zal wel kloppen, alleen weet je niet wanneer deze foto was genomen. Ik vermoed dat deze foto aan het eind van jaren 30/begin jaren 40 was genomen. Je beschreef over de schoenenpoetser Jan Kooyman. Misschien dat hij daar wel op lijkt of kan een ander wezen die op hem leek en ik kende Jan Kooyman zijn uiterlijk nog wel. Helemaal bovenaan links in de deuropening zal het Mr.v. Uden wel wezen en beetje naar rechts Mr. directeur van Overbeek. Mr.v. Lierop was nog niet op het instituut in die tijd. Er stonden ook een paar broeders tussen jongens en mannen, vermoedelijk, Br. Rupertus, Br. Richardo en Br. Epolonius en in het midden achter hurkende jongens zeker Br. Servus. Van al die oud-leerlingen zou ik geen één van herkennen. Misschien dat Christ Pasmans en Rene v. Veen meer van weten of niet. Wens ik hen een prettige zoekaktie.

Frans van Rijn
11 jaar geleden

Deze groep jongens en mannen en oud-leerlingen hebben op die dag de retraite afgesloten. In welk jaar dat was weet ik ook niet en of ik erbij ook bij sta, dat kan ik niet zien, Maar een persoon ken ik heel goed en dat is Jan Kooimans, die staat helemaal rechts op de foto. Jan was een oud-leerling in het I.v.D. en als werk deed hij de schoenen van de jongens poetsen. Zeker zijn er nu nog mannen die personen op deze foto herkennen. Frans