246. Piet Haverkort

Mijn dank aan Rene van der Veen

 

Reactie plaatsen

Reacties

gerda van wijk-haverkort
3 jaar geleden

ben zus van piet haverkort en woon in oosterhout

Dimphy
2 jaar geleden

Mama wil je alstublieft contact met mij opnemen.Liefs Dimphy

Annie Adriaansen
5 jaar geleden

Beste ik ben op zoek naar mijn zus Corrie, vrouw van Piet, niemand van de nog levende zussen weet nog of ze leeft. Kunt u mij helpen

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en kijkers. De bovenfoto wordt opgemaakt op zijn ledftijd 52 jaar. Vorige log nr 239 schreef over Eef Haverkort ( Br Reginaldus ) was de familielid van de heer Piet Haverkort. Zoals het vroeger op ivd hadden niemand geweten en overgesproken. Piet was geboren in Roosendaal op 23 Juli 1932 en zijn jeugd was tamelijk zieke en zwak. Hij was doofgeboren en zijn 4 jarige leeftijd wordt op ivd opgenomen. Eerste een paar jaren op de voorschool heeft gezeten, daarna wordt overgeheveld naar de jongensafdeling in 1938. Hij was zeer prima leerling en altijd rustig jongen. Hij kende helemaal niet van het kwade en bleef altijd zo erg vriendelijk.
Toen Piet nog groter wordt en heeft helemaal geen zin als de kleermaker gekozen. Toch ging hij naar de boven kleermakerij. Zie de foto log nr 4 de achterstaande van links naar rechts op 4e 16 jarige Piet Haverkort in 1948,
Hij heeft de getuigenschrift ( kleermakerdiploma) gehaald en vond hij helemaal niet belang. Nadien ging hij van ivd voorgoed verlaten naar zijn ouders in Roosendaal. Maar voor hem begon niet gemakkelijk naar de andere baan ging zoeken. Hij bleef het bij de kleermaker werkgever met het weinig salaris. De enige jaren ging voorbij, en koos hij naar de vriendin zoeken en eindelijk de kennismaking van hem met zijn vriendin Corrie Adriaansen ( uit Steenbergen) en zijn getrouwd in 1965, even later heeft hij de nieuwe baan gevonden in Oosterhout als de zeemleder bij het bedrijf. Piet laat zijn de kleermakersvak in de kast gezet.
Ze gingen verhuizen naar Oosterhout in lange jaren.
Piet was zeer hobby van mooie auto en ging hij de rijles en zakte eenmaal dan hij was geslaagd. Zo onmiddelijk ging hij naar het autobedrijf waar de nieuwe auto's stonden. eerste kocht hij een mooie en grote auto en heeft hij veel genieten om naar de verschillende plaatsen van zijn vrienden en kennissen te bezoeken. Ik weet dat bijna niemand hadden geweten dat Piet was zeer vroom man en bidt hij elke dag het geliefde rozenkrans met zonder een dag naliet. Hij ging met zijn vrouw zo meermalen naar Lourdes per vliegtuig. Daarna hij ging zo onmiddelijk naar de grot waar Mariabeeld stond om te bidden met de rozenkrans. In de vrije tijd ging hij naar de dovenvereniging in Roosendaal, Tilburg en Eindhoven bij het geliefde doven mensen komen bezoeken en ook voor de gezellig profiteren. En ook in Breda bij de ontspanning- club was aanwezig voor de bingoavond. Hij was altijd vrolijk en vriendelijk voor de iedereen en vooral houdt hij heel veel op kinderen. Hij heeft geen kinderen en wel jammer voor twee keer miskraam heeft gehad. Maar soms voor Piet niet altijd gelukkig dat het bedrijf ging verhuizen naar het dorp Teteringen bij Breda en later weer opnieuw verhuizen naar de industrieterrein in Breda oost waar ik het vlakbij woont. Het jaren deed Piet zo engelengeduld van zijn arbeid en heeft de salaris prima verdiend. Maar Piet zijn werk wel even zwaar dat hij hele dag moest bleef staan om de zeemleder gelijk uittrekken en wordt naar de magazijn gebracht. Later na 60 jaar begon Piet zijn gezondheid niet zo best en ging toch bleef werken. Ik heb altijd mijn ogen in de gaten gehouden over het gezondheid van Piet. Toevallig ik ging de boodschap bij de supermarkt Albert Heijn en ik zag dat Piet uit de supermarkt naar het buiten en merk dat Piet zo erg slecht ging lopen met het verloor van de evenwichtig. Ik heb hem goede advies gegeven dat moest eigenlijk naar de huisarts op de spreekuur dat deed Piet het wel. Toen Piet bij de huisarts kwam voor het onderzoek en wordt naar het ziekenhuis in Breda overgebracht. Onder het onderzoek wordt de specalist ondekt, dat Piet heeft de ontkalking in de rugweefsel en moest hij rust houden en ook vooral blijven bewegingen. Piet was wel bang dat hij van de hobby auto moest achterlaten en wordt niet overgesproken. Onder de tijdens van het werk kreeg Piet last van de rug en ondekte de werkgever dat wordt opgeroepen in de kamer komen overleggen. Ik ben opgeroepen van de Piet werkgever om ik bij hem op de spreekuur komen spreken. Zoals heeft Piet er om gevraagd. Ja dat deed ik met de Piet werkgever de gezamelijk heb gesproken dat ging over de deeltijd van het werk van halve dag en halve dag W.A.O.uitkering.
Maar Piet wilde het niet dus was hij bang voor het komende moeilijkheden wat er over dacht. Ik kan wel goed begrijpen en dan vroeg ik Piet om bij mij thuis te komen en elkaar praten. Oke zeide Piet, nadien gaf Piet toe de halve dag arbeid en halve dag rust voor het gezondheid.
Toen Piet zijn leeftijd 58 jaar ging hij met zijn vrouw naar Lourdes om aan Maria te vragen . Piet vond veel steun bij Maria in Lourdes. Net als Bernadette moest hij leven met pijn en lijden. In het gebed tot Maria vond hij vertrouwen.
Op de lastste Lourdes-reis heeft Piet gebeden om kracht en sterkte voor zijn vrouw Corrie. Kort. Na deze reis werd Piet ziek en wordt naar het Ziekenhuis in Oosterhout gebracht en enkele dagen naar het Ziekenhuis in Breda.
Daar wordt verder ondergezocht en nog een andere ziekte heeft ondekt. Eerste Lijdt hij de ontkalking in de rugweefsel en de nieren die moesten elke dag gespoeld.
Voor de avond op 2 juli 1992 lag Piet op bed de stervende en wordt hij verzocht aan de specalist of ik en Paula bij hem mochten komen voor het afscheid. Maar de Specalist antwoorde dat moest eerste toestemming van de famileleden. Helaas jammer dat wij waren daar niet aanwezig en in de nacht van 2 juli op 3 juli 1992 begon Piet zo zijn ogentranen en 2 handen omhoog naar Maria en glimlach en rustig overleed van zijn leeftijd 59 jaar.
Zo wij zelf hebben met Piet in het jaren heel veel in contakt van het mooie jaren hebben gehad.
Nu Piet rust in zijn mooie graf met het beeldjes Maria en Bernadette zoals hij onder het leven heel veel aandacht aan Maria en Bernadette in Lourdes en Nevers bij het zustersklooster heeft aangeboden en gebeden.
Piet en zijn neef Eef haverkort rusten elkaar in vrede !!!!!
Rene van der Veen.