243. Br. Theocritus gaf les bij schoenmakerij 1936


Rechts Br. Theocritus gaf uitleg aan één van de leerlingen schoenmakerij rond 1936

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Hallo willie Moonen. Zo ziet dat je heeft ook hierover geschreven, dat Br Theocritus nog altijd plezier en goed kunt opschieten bij de jongens. Hij spreekt het woorden en met beetje duidelijk gebaren om de jongens goed kunnen verstaan. Je vroeg mij, wilt je graag weten hoe oud was Br Theocritus op ivd terecht zijn gekomen als het hoofd van de schoenmakerij in 1936. hij was zijn leeftijd zeer jonge broeder van 23 jaar. Dus rond in 1972 was 59 jaar en rond boven 60 jaar was hij overleden.
Toen Br Theocritus te jong was deed hij altijd oefenen van de sport. Eenmaal het gebeurd was in juli 1943 de speeldag van de vrije dag gingen ik met jongens samen op de boot de langs dommel naar het dorp bij Boxtel en dan onderweg houden wij de pauze op het grasveld zaten , zag ik dat Br Theocritus de rozenkrans en scapulier op het gras laten liggen en hij sprong zich zelf met de lange boogstok van hier naar overkant (over de rivier dommel) , helaas het lukt niet dat in het midden van de rivier zakte hij in het water en zwom hij de langs van de klokkenwater
naar de kant. Zijn habijt was totaal kletsnat. Tuurlijk de jongens en enige Broeders en Mhr v Lierop hebben ernome hard gelachen, toen Mhr v Lierop op de boot stond en wippen anders zou hij ook in het water vallen. Dat gebeurde het niet. Br Theocritus stond op het veld met natte habijt en zeide hij dat nu heel mooi weer en zal wel flink laten opdrongen met zonder wringen. Nou altijd deed Br Theocritus zelf plezier voor iedereen. Hij was een echte Limburger en maakte altijd spontaan en sportief. Zo ja hij was zeer eenvoudig en beminde broeder en leefde hij het gelijk en goedvoorbeeld voor de jongens, oud-leerlingen en alle Broeders. Zoals je ook zelf heeft meegemaakt van de goede organiseren met de goede doel door Br Theocritus en ook je heeft ook veel plezier van hem gehad en vergeet het nooit. Zoals ik ook precies hetzelfde dat ik vroeger van Br Theocritus erg veel plezier heb gehad met zonder probleem met hem.
Rene van der Veen.

Willie Moonen
11 jaar geleden

Rene van der Ven,
Ik ken Br.Theocritus heel goed omdat hij mijn groepleider geweest was.Dat was ongeveer in 1969 tot 1972,geloof ik.Ik heb nooit zo`n jonge Br.Theocritus op de foto gezien,leuk om te zien.Rene,weet je misschien hoe oud hij op dit foto was?
Dat klopt dat hij vaak hoofdpijn had.Dat vertelde hij soms tegen mij als hij hoofdpijn had.Nu weet ik van u dat het waarschijnlijk van ongelukje bij voetballen kwam.Ik heb nooit echt problemen van hem gehad en hij kon goed met jongens opschieten.
Zoals jullie al over hem bekend zijn is hij soms grapjas tegen jongens aan het maken.Hij wilde jongens aan het lachen maken.

Hij organiseerde ook vele toneelspelen op het toneelpodium van grote internaat van Br.Hildemar voor het allerlei 20,30 of 40 enz.jarigjubileumfeesten van Broeders.Wij mochten onder leiding van hem meedoen.In de internaat bij het feest was het vol met mensen.Natuurlijk hebben we van te voren daarop veel geoefend.Dat hebben we veel genoten.Daar heb ik veel foto`s van.

Toen jongens niet elke week naar huis konden heeft hij jongens gevraagd of we graag bij horende voetbalcompetitie in de regio wilden spelen.Dat wilden veel jongens natuurlijk graag.Zo mochten we ook uitspelen in Boxtel,Liempde,Vught,St.Michielsgestel.Hij fungeerde ook vaak als scheidsrechter.Ik was aanvoerder,elke 2 weken maakten Br.Theocritus en ik een opstelling.Ik speelde toen in de spits.Dat hebben we veel plezier gehad dankzij hem.

Helaas is hij wel eigenlijk veel te jong heengegaan.Ik zal hem nooit vergeten.
Ik ben vergeten hoe oud hij was toen hij stierf.Ik had een bidprentje van hem maar ik heb het aan Carien geleend voor haar vorige ivdvariatie.

Willie Moonen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Jan Keizer. Je had nog nooit geweten over wat de ooraak was. Dat komt omdat Br Theocritus bijna nooit over het verleden gebeurd van het ongeluk heeft gesproken. Het is wel duidelijk de foto dat Br Theocritus heeft een goed en normaal neus en later was de anders een platte neus.
Het neusbeen is een been in de schedel. De lijn tussen deze 2 neusbeenderen. Het neusbeen zelf is pittig en driehoeking gebouwd.
Br Theocritus heeft zijn neusbeenderen zo beetje erg beschadigd en wel heel goed afloopt voor de hersenschudding.
Mijn herinnering dat hoe ik het duidelijk heb gezien over het ongeluk. In dit jaar 1942 het voetbalwedstrijd van de elke elftal. Br Theocritus deed zich zelf plezier om mee willen voetballen. Hij koos de keeper van de elftal.
Hij mocht helemaal niet van zijn habijt verwisseld met de voetbaltrui en broek. Maar wel een ding de scapulier van de habijt moest achterlaten. Toen het wedstrijd begon en Br Theocritus maakte nog altijd plezier en grapjes met zijn bewegingen van de voeten en handen. Let op!!!
De voetbal rollen de langs naar de goal waar Br Theocritus stond en viel hij op de grond om de voetbal te vangen en kreeg hij de hevige bloed van zijn neusbeen, door de voetballer per ongeluk van zijn voetbalschoen heeft geschopt. Het voetbalwedstrijd wordt onmiddelijk gestaakt. Er zijn de Broeders bijgekomen zijn Br Josaphat. Tatianus, Leovigeld en Alcuino. Alleen Br Theobertus en de aanwezig Mhr v Lierop bleven op het veld.
Br Theocritus lag op de grond en bijna geen bewegingen meer dus dacht dat hij de bewustloos was,
Hij wordt overgebracht met de ligdragend naar de ziekenkamer en daar wordt de specialist behandeld.
Toen Br Theorcitus zij neusbeen geneest en zag dat de vorm van de neusbeen anders dan de eerste. Niemand weet dat, Br Theocritus heeft wel of niet last van de hersen gehad, maar wel heeft gemerkt dat Br Theocritus van af en toe de hoofdpijn heeft gehad. Verder de jaren voorbij was en wordt hij overgeplaatst naar de Broederhuis in Maastricht voor de opleiding in de schoenmakerij . In elke weekend gingen hij en Br Josaphat naar het voetbalwedstrijd M.V.V. Komen kijken.
Later keerde Br Theocritus weer treug op ivd dat heeft hij goed gewend met de dove jongens. Enige jaren later op de dag s' morgens bij het opstaan viel hij op de grond en wordt naar de ziekenkamer gebracht. Hij leed aan de hersenbloeding. Volgens van mij denk ik dat Br Theocritus heeft het verleden het ongeluk op het voetbalveld gehad en zijn hersen wel vermoedelijk iets heeft beschadigd.
Br Theocritus kreeg de goede advies van de specialist dat moest maar goed rust houden en mocht niet meer ging voetballen. Naderhand de jaren later kreeg hij voor de tweede keer de hersenbloeding, daarna was hij overleden. Het was heel jammer dat hij te jong was heengegaan.
Nu jan weet nu goed en duidelijk over wat er gebeurde was. Rene van der Veen.

Jan Keizer
11 jaar geleden

O vandaar dat hij platte neus had, heb ik nog nooit geweten wat de oorzaak was...

Jan Keizer

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en kijkers. Zo dat klopt dat Br Theocritus zo pas op ivd van Broederhuis Maastricht zijn gekomen in 1936. Hij was de opvolger van Br Vranus. Zie log 110 heb ik geschreven. Dus zag Br Theocritus meer aandacht aan de schoenmakerleerling ( de naam weet ik niet ). Hij was van het begin niet helemaal gewend met de dove leerlingen, Later voelde hij op ivd goed thuis en maakt hij altijd wat vrolijk en grapjes. Hij was helemaal niet streng. In vrije tijd deed hij altijd plezier met de jongens voetballen. Hij was de keeper van elftal en helaas was erg jammer dat hij onder de voetbal de ongeluk heeft gehad door de voetballer schopt per ongeluk tegen de neus van Br Theocritus en dan wordt onmiddelijk naar de aphotheek overgebracht voor de behandeling. Ruim 15 jaar later kreeg hij geheel onverwachts bericht dat wordt hij overgeplaatst naar de Broederhuis in Maastricht . Br Epolonius heeft van hem overgenomen als het hoofd van de schoenmakerij. En Br Gulielmo als de schoenmaker leraar. Later keerde Br Theocritus weer terug op ivd als de groepleider van de jongens. Daar verblijf de enige jaren, toen hij de hersenbloeding was getroffen en wordt gedwongen om te rusten houden en dan voor de tweede keer was hij overleden. Veel jongens missen hem heel erg dat hij voor de jongens goed heeft opgeleid. Br Theorictus rust in vrede Rene van der Veen.