203. Klas van Br. Celestinus 1947

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Op de bovenstaande foto zie je duidelijk, waarom de oudere en boomlange Kees Hylkema bij deze klas van Br. Celestinus werd geplaatst. Zoals je weet was Br. Celestinus een perfecte onderwijzer geweest en ook bij personen die aan lichte autisme leed, zoals het geval van Kees Hylkema. Hij kon veel fantaseren en had een leerachterstand. Kees en zijn broer Rimmer kwamen vanuit het Friese Bakhuizen in 1943 op het instituut. Kees werd eerst in mijn klas geplaatst en dat was toen in de tweede klas bij Br. Alexis tussen 1943 en 1944. Rimmer ging naar de eerste klas bij Br. Alcuino. Kees kon in mijn tweede klas niet vooruitkomen en waren wij beiden al 8 jaar oud en Rimmer was toen 7 jaar oud. Na de tweede wereldoorlog in september 1945 ging ik over naar de derde klas met Br. Archangelo als klasbroeder. Rimmer ging naar de tweede klas nog bij Br. Alcuino. Maar Kees ging twee klassen terug naar de eerste klas bij Br. Celestinus en Wim Heerschop kwam een klein jaartje later. En zo gingen wij verder tot mijn 8ste klas, het laatste schooljaar en gingen wij daarna naar de ambachtschool. Kees, die inmiddels in de 6e klas zat, nog steeds bij Br. Celestinus brak deze schooltijd af en ging over met ons tegelijk naar de ambachtschool. Daar kreeg hij de opleiding als schoenlapper of anders gezegd reparateur. In 1948 werden wij met onze lagere klas van Br. Alcuino naar de groep van Br. Theobertus gegaan, ook Kees Hylkema ging mee.
Zijn vroegere klasgenootjes van Br. Celestinus bleven toen nog bij de groep van kleine jongens van Br. Orestes. Op de foto van 1949 bij lognr. 45 is goed te zien dat deze boomlange Kees bijstond, in hetzelfde rij van Br. Theobertus en Alcuino, derde van links in donkere pak en blond haar. Rimmer lag geheel linksonder. Kees en Rimmer waren beiden de beste schaatsers in die tijd van de jongens. Ook heel goed voetballer was Kees geweest al had hij een mindere verstandsvermogen. Kees stierf in 1992 maar 56 jaar oud aan zijn hartstilstand in zijn slaap.

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Wim, je hebt nog twee foutjes extra erbij: Harry Granatia moet zijn: Harry Granetia en Piet Honderd moet zijn: Piet Hoondert en de rest is goed. Kun je daar ook meer vertellen over de toen lange 12-jarige Kees Hylkema en jullie waren toen ruim 8/9 jaar oud.

Wim Heerschop
11 jaar geleden

Oei, twee foutjes....

Broder Celestinus moet natuurlijk zijn: Broeder Celestinus

Joop Fheren moet zijn Joop Eheren

Wim Heerschop
11 jaar geleden

Ha, Mijn klas van 1947.

Ik zal even de namen noemen.

Achterste rij: Broder Celestinus,ov, Joop Fheren, Kees Hylkema,ov, Antoon Roos,ov.

In het midden: Harry Granatia,ov, Tony Rutten,ov, Willy Jansen,ov, Peter Blijleven,ov.

Knielend: Nico Zonneveld, Wim Heerschop, Willy Theunissen, Piet Honderd

Maak jouw eigen website met JouwWeb