Home » 220. Inwijding van nieuwe RK Instituut voor Doven

Inwijding van nieuwe RK Instituut voor doven

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
9 jaar geleden

Jan Jonkman. Ja het was een echte historie foto dat het vele jaren geleden zo begon in 1910 de verbouwing van het nieuwe Instituut was niet geheel gereed zie de Foto 2 lognr 96 de steenleging door Mgr C Terwindt.
De gemoemde ik de openlucht onderafdak die viel het erg tegen dat hebben erg veel klachten ingediend bij de meisjesafdeling en ook bij de jongensafdeling.
De staande dove leerlingen die achter stonden 3 jonge lindenbomen dus op de speelplaats stonden wel totaal 8 lindenbomen. In het wintertijd bracht het probleem dat de opluchtafdak de enkele wc met invoering van het water waren dicht gevroren. En dan de wind van het richtingen vaagt de afgesterven bladeren naar de onderafdak binnenen ook wat de regenvlagen en sneeuwstorm. Toen de lindebomen nog steeds dikker worden de opluchtafdak opgeknapt met de verbouwing naar ongeveer 1/4 deel met de muur en boven met de raamparij en de 3 gesloten- deuren werden opgebracht.
En dan in het zachte wintertijd bracht het zeer erg vochtig in de onderafdak en overal de uitvloeien van water- druppels naar de beneden en elke wc de brillen zaten ook al vochtig. En wasbank met 4 kranen werden dicht gevroeren als het buiten met 10 graden onder nul lag. Zo ik vroeger in vrije tijd de onderafdak geheel schoon heb gemaakt met de doeken, veger, dweilen enz dat voor mij helemaal geen zin heb meegemaakt. Nu bovedien de foto was nu een oud historie waard in 1910.
Rene van der Veen

Jan Jonkman
9 jaar geleden

Lezers, als je deze ,historische' foto bekijkt, zie je wel duidelijk dat deze complete meisjes-afdeling allemaal geposseerd stonden, geflankeerd met ruim 10 zusters na de inwijding van het nieuwe instituut in 1910 na de verhuizing vanuit Nieuw Herlaer. Het afdak of veranda, meestal door meisjes genoemd zag er ,te opener' uit en veel later hadden ze raampartij aangebracht voor schuilgelegenheid in wintermaanden vooral bij strenge vorst en slagregens en naar binnen inwaaiende herfstbladeren. De voorschoolgebouw en de toneelzaal moesten later nog komen.

Maak een Gratis Website met JouwWeb